13 Mart 2020 Cuma

Gizem Moran-Atatürk İlkokulu/Çanakkale-HAREKET ENERJİSİ-LUNAPARK YAPIMI / MART STEM UYGULAMALARIM




HAREKET ENERJİSİ-LUNAPARK YAPIMI


MART STEM UYGULAMALARIM



Planımızın giriş kısmında; Lunapark ve park neye denir?Çocuklara buralara gidip gitmedikleri soruldu.Öğrencilere lunapark örneği bilgisayar ortamında gösterildi ve incelendi.Ardından lunapark;pek çok elektrikli oyuncak ve makinanın bir araya gelmesiyle oluşan eğlence merkezleri tanımı yapılarak resimde gördükleri lunaparktaki oyuncakların neler olabileceği hakkında konuşularak konuya merak uyandırıldı.





Planımızın keşfetme kısmında; planda yer alan günlük yaşam problem durumuna göre;Ayda ne yaparsa bebekleri ve kendi eğlenebilir?Çocuklara nereye gitmekten hoşlanır?sorusu öğrencilere yöneltildi.Öğrencilerimin cevaplarının ardından lunaparktaki oyuncaklar ve parktaki araç gereçler nasıl çalışır sohbet edildi.Öğrencilerle dönme dolap var mı?Tahtarevalli ve zıplayan araçlar parklarda başka neler olduğu konuşuldu.Hareket enerjisi,kuvvet enerjisi hakkında sohbet edildi videolar izlendi.







Videonun izlenmesinin ardından tahterevalli ağır ve hafif kavramlarına vurgu yapılarak Türkçe entegrasyonu da sağlanmış oldu.

Planımızın açıklama kısmında;Verilen görevler gruplara sorularak sunumları dinlendi,tasarımları soruldu.Ardından tasarım örnekleri bilgisayar ortamında incelenerek tasarım prototipini oluşturduk.






Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında sohbet edildi,rüzgar ve güneş enerjisi insan kuvveti hakkında konuşuldu;güneş enerjinin kullanım alanları bilgisayar ortamında örnekleri ile birlikte gösterildi.







Ardından konu ile ilgili planda yer alan boyama sayfası yapılarak öğrencilerimin konuyu pekiştirmesi sağlandı.







Planımızın derinleştirme kısmında;planda yer alan problem durumu hatırlatıldı.Ardından gruplara ayrılarak tasarım aşamasına geçildi.
Mühendislik entegrasyonu;Dil çubukları,karton,mukavva,makas,fon karton malzemeleri öğrencilere verildi.Tasarımlar benim rehberliğimde gruplarca yapıldı.Öğrenciler mühendislik tasarım sürecini kullanarak kinetik potansiyel enerji dönüşümünü içeren araçlarını (dönme dolap) gruplarıyla beraber hayata geçirmişlerdir.





Matematik entegrasyonu;tasarlanan dönme dolap gruplarca incelenerek kaçar tane dil çubukları kullanıldığı sorusuna cevap olarak ritmik sayma çalışmaları yaptırılır.Planda yer alan problem durumuna uygun olarak Ayda’nın bebeklerine,çocuk sayısına yeteceği ve dönme dolapların sağlamlığı hakkında sohbet edildi.




1 yorum: